2 hurtigbagte rugbrød kan bages med gær og altså helt uden surdejen.
2 brød:
#
50 g gær
1 liter vand
2 spsk salt
1 ½ spsk sirup
350 g knækkede rugkerner (ca. 6 dl)
800 g groft rugmel (ca. 13 dl)
200 g hvedemel (3 ½ dl)
Til pensling: Smeltet smør
*
Rør gæren ud i lunkent vand.
Tilsæt de øvrige ingredienser til dejen undtagen hvedemel.
Lad blandingen hæve tildækket 1 time.
Ælt hvedemelet i.
Del dejen i to portioner og form dem til brød.
Kom dem i smurte bageforme, l ½ liter hver.
Sæt brødene til hævning i ca. 2 ½ time.
Prik brødene dybt med en strikkepind.
Pensl med smeltet fedtstof.
Bag ved 185-190 °C i 1¼ time.
Tag brødene ud af formene, straks efter de er bagte, og læg et rent viskestykke omkring.
Skær først af dem næste dag.