50 g gær
2,5 dl kærnemælk
2 dl yoghurt naturel
1 spsk salt
1 spsk honning
2-3 dråber kulør
325 g groft rugmel
225 g hvedemel
1 spsk. margarine
*
Opløs gæren i lunken kærnemælk - den må ikke overstige 30°C, så skiller den.
Tilsæt yoghurt som har stuetemperatur.
Rør salt, honning, kulør og rugmel i og rør dejen godt sammen.
Hvedemelet sigtes i lidt ad gangen, og der æltes til dejen er blød, lækker og smidig.
Skal nu hæve lunt og tildækket 1 time.
Dejen formes nu til et aflangt brød og kommes i en smurt form.
Pensl med koldt vand, prik med en gaffel og lad det efterhæve 30-45 min.
Bag først 20 min. ved 200°C midt i ovnen.
Formen sættes nu ned i ovnen og bages færdig ved 225°C i ca. 25 min.
Vend brødet ud på bageristen og pensel med smeltet smør.
Pak brødet ind i et viskestykke og lad det hvile mindst 8 timer.
Tips: Der kan med held tilsættes bløde kerner efter smag - fx solsikke, græskar, hørfrø eller revet gulerod.
Brødet er fryseegnet.