(2 stk)
250 g skårne rugkerner
4 ½ dl vand
½ dl honning
½ spsk salt
1 ¼ kg rugbrødsmiks med kærner (færdigblanding fra supermarkedet)
Surdej:
¼ l. øl
¾ dl vand
75 g hvedemel
¼ pk. gær
½ dl sukker
Surdej: Alle ingredienser blandes sammen og står et døgn.
Kog rugkerner, vand, honning og salt sammen til en blød masse.
Bland denne masse med surdej og rugbrødsmiks.
Tag en håndfuld dej fra til surdej til næste rugbrødsbagning.
Smør 2 rugbrødsforme og fyld dejen i.
Lad stå et par timer.
Bag rugbrødene 7 minutter med damp ved 165°.
Hvis ovnen ikke har damp, så kast et glas vand ind i bunden.
Bag videre i 23 minutter ved 230° og endelig 45 minutter ved 165°.
PS. Hold liv i surdejen ved at tilsætte lidt gær og vand, inden den stilles på køl til næste rugbrødsbagning.
Husk at holde øje med den.