Bund:
150 g fuldkorns hvedekiks (fx Digestive)
25 g smuttede mandler
75 g smør
Fyld:
200 g flødeost naturel
2 ½ dl cremefraiche eller fromage frais
1 dl piskefløde
1 tsk vaniljesukker
1 spsk citronsaft
2 spsk flormelis
3 blade husblas
1 lille bakke jordbær eller 1 klase mørke vindruer
lidt sukker
lidt citronsaft
Først skal bunden laves:
Tag en lille gryde og smelt smørret ved svag varme.
Det må ikke blive brunt!
Hak mandlerne fint og kom dem ned i gryden.
Smuldr kiksene deri og bland det hele sammen.
Fordel blandingen i en smurt springform og lad bunden hvile.
Så skal fyldet laves:
Tag en skål med koldt vand og læg husblasen i blød deri.
Lad det stå i ca. 5-10 minutter.
Imens røres flødeost sammen med cremefraiche, vaniljesukker og flormelis i en skål.
Tag husblassen op af udblødningsvandet, knug evt. vandet af, og
smelt den i en lille skål i vandbad.
Det gøres således:
Tag en større gryde og fyld den kvart op med vand.
Lad vandet småkoge.
Tag en mindre skål, der kan tåle kogende vand – brug evt. en
kasserolle – og kom den forsigtigt ned i det kogende vand, uden at
vandet kan komme ned i skålen!
Kom husblassen i skålen/kasserollen indtil det er smeltet.
Tag straks skålen/kasserollen op og lad husblassen afkøle til den er fingervarm.
Rør det i ostecremen og smag til med citronsaft.
Så skal fløden piskes til skum og vendes forsigtigt i ostecremen.
Fordel massen over kiksebunden i formen og glat overfladen.
Dæk formen til og stil den et køligt sted mindst to timer – gerne til næste dag.
Inden kagen skal serveres, skal den pyntes med frugt eller bær.
Man kan stadig være heldig at finde gode jordbær – ellers er sæsonen fin til vindruer – og helst de blå druer, eller måske halvt grønne/halvt blå.
Vælger man jordbær skal de skylles godt for jord og halveres.
Kom dem i en skål og pres lidt citronsaft og drys lidt sukker henover. Lad stå et par minutter før kagen pyntes med bærrene.
Vindruerne skal ligeledes skylles og halveres og gøres fri for kerner.
Pres lidt citronsaft over dem, inden kagen pyntes med druerne.
Den super lækre Ostelagkage er nu klar til servering