Logo

Morgenboller med variationer - hjemmebagte og skønne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Morgenboller med variationer - hjemmebagte og skønne

 

Hjemmebagte morgenboller er en skøn måde at begynde dagen på. Bollerne er også velegnede som frokostboller, til eftermiddagskaffen og som tilbehør til aftensmaden.

Arbejdstid: 45 min. Hævetid: 2-3 timer Bagetid: 15 min. Fryseegnet.  (16-18 boller)

 

#

500 g hvedemel (med højt glutenindhold)

250 g durumhvede (evt fuldkornshvede, grahamsmel, rugmel eller speltmel)

15 g gær

1 spsk groft salt

2 tsk honning (eller sirup)

½ l vand (35-37 °C)

Drys: fx hvide og/eller blå birkes, sesamfrø, græskarkerner, 5-kornsblanding.

*

 

Bland melet med smuldret gær og tilsæt salt og honning.

Tilsæt vandet på en gang og ælt dejen igennem, til den er smidig (ca. 5 min.).

Tilsæt evt. lidt mere mel, men dejen må godt være lidt klistret.

Form den til en kugle, drys den med mel og læg den i en stor skål.

Dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse (det tager 1-2 timer afhængig af temperaturen i rummet).

Dejen kan også stilles koldt og hæve 6-12 timer fx natten over.

 

Vend dejen ud på et meldrysset bord, tril den ud til en pølse og del den i 16-18 stykker.

Form dem til kugler og lad dem hvile tildækket i 10 min.

Form nu kuglerne til boller evt. ovale eller aflange.

Pensl dem med vand og dyp dem i drys, hvis det ønskes.

Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 45 min.

 

Varm ovnen op til 250 °C.

Skær eller klip evt. rids(er) i hver bolle og sæt dem i ovnen.

Skru ned til 220 °C og bag bollerne i 12-15 min.

Tag dem ud på en rist.

 

Tips: Bruges rugmel eller speltmel skal der bruges 6 dl vand.

 

Variationer:

HAVREBOLLER: erstat 100 g hvedemel med 50 g havregryn.

Ælt evt. rosiner, soltørrede tranebær eller hakket, tørret frugt i dejen, før den hæver første gang. Pensl bollerne med vand og dyp dem i havregryn, inden de efterhæver.

 

5-KORNSBOLLER: erstat 100 g hvedemel med 100 g 5-kornsblanding.

Pensl bollerne med vand og dyp dem i 5-kornsblandingen, inden de efterhæver.

 

NØDDEBOLLER: ælt 200 g hakkede nødder i dejen, lige inden den sættes til hævning første gang.

 

NØDDE/ROSINBOLLER: ælt 100 g hakkede nødder og 100 g rosiner i dejen, lige inden den sættes til hævning første gang.

 

TIPS: Birkes er små spiselige frø, der stammer fra opium-valmuen. De bruges som smagstilsætning og pynt på brød og kager. I Danmark kender vi især birkes fra franskbrød, rundstykker og tebirkes. Der findes både hvide og blå birkes.

 

Se flere opskrifter på brød her: brød

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 

__________________________________

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.910 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her