Disse luftige og muslingeformede kager stammer fra byen Commercy i Lorraine i Frankrig.
78 kager:
4 æg
175 g sukker
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
115 g usaltet smør, smeltet og afkølet
1 spsk revet skal fra en usprøjtet citron
Glasur:
375 g flormelis, sigtet
225 g usaltet smør
1 knsp salt
1 spsk revet skal fra en usprøjtet appelsin
flormelis til at drysse med
Varm ovnen op til 175°C. Smør en madeleineform med 18 små fordybninger.
Rør æg og sukker sammen i en skål, til det er blegt og tykt.
Sigt mel og bagepulver i en anden skål.
Tilsæt langsomt melblandingen til æggeblandingen.
Rør smeltet smør og citronskal i.
Stil dejen i køleskabet i 20 minutter.
Fordel dejen i madeleineformen, fyld kun hver fordybning ⅔.
Bag kagerne i 20 minutter.
Tag formen ud af ovnen og lad den køle af i 10 minutter.
Vip kagerne ud og lad dem køle af på en rist.
Lav glasuren:
Rør flormelis, smør, salt og appelsinskal sammen i en skål med en elektrisk håndmikser, til det er glat.
Smør glasur på hver kage og drys med flormelis.
Opbevar kagerne i en lufttæt beholder i op til 2 dage, eller frys dem i op til 3 måneder.
Variationer:
Madeleinekager med cassisglasur
Følg basisopskriften. Tilsæt 3 spsk cassislikør til glasuren.
Madeleinekager med chokolade
Følg basisopskriften. Erstat 2 spsk af melet med 2 spsk kakaopulver.
Madeleinekager med vanilje
Følg basisopskriften.
Tilsæt 1 tsk vaniljeekstrakt til æg og sukker, før dejen røres sammen.
Tilsæt 1 tsk vaniljeekstrakt til sukker, smør, salt og appelsinskal, før glasuren røres sammen.