Logo

Mad med brød - lette retter hvor du har brug for dit gamle brød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mad med brød - lette retter hvor du har brug for dit gamle brød


Smid ikke det tørre brød ud, men brug det i stedet i den daglige madlavning. Det smager nemlig skønt og mætter godt.

I forgrunden brødsuppe med tørret frugt og flødeskum. Bagved farserede svampe, gratineret løgsuppe, indisk karryret med grønsager og brødstegt kylling.

 

Gratineret løgsuppe

Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid: 40 min. Fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

2-3 løg (fintsnittede)

1-2 fed hvidløg (fintsnittede)

1 spsk olie eller smør

1 spsk frisk timian

evt. ½ dl sherry

¾ l bouillon (eller vand)

salt og peber

 

Ostebrød:

2-4 skiver lyst brød

25-50 g ost (revet)

*

 

Steg løg, hvidløg og timian gyldne og bløde i olie eller smør ved svag varme i 20 min. under omrøring.

Tilsæt sherry og bouillon og lad suppen simre i 15-20 min.

Smag til med salt og peber og fordel suppen i 2 ovnfaste suppeskåle.

Rist brødet og læg dem i suppen.

Drys med revet ost og gratiner under ovnens grill i 3-5 min.

Server straks.

 

Tips: Erstat evt. timian med oregano, rosmarin eller salvie.

 

Farserede champignon

Arbejdstid: 30 min. Koge/stegetid: 40 min. Ikke fryseegnet. 2-4 personer.

 

#

250 g store markchampignon (eller portobello)

50 g lyst brød (uden skorpe)

1 spsk smør eller olie

 

1 skalotteløg (finthakket)

1 fed hvidløg (finthakket)

1-2 stilke bladselleri (finthakket)

lidt timian, salvie eller oregano (friskhakket)

½ dl bouillon

salt og peber

2-3 spsk persille (hakket)

50-75 g ost (revet)

*

 

Tænd ovnen på 180 °C.

Rens svampene og del dem i stilke og hoveder.

Hak stilkene fint - evt i en minihakker.

Riv brødet i mindre stykker og rist det tørt i ovnen i ca. 10 min.

Steg de hakkede svampe på en pande med smør eller olie og tilsæt de øvrige hakkede ingredienser.

Steg under omrøring i et par min. og tilsæt bouillon.

Kog igennem, til væsken er kogt næsten ind.

Hak det tørre brød fint og rør det i svampepanden.

Smag til med salt og peber og tilsæt persille.

Fyld blandingen i svampehovederne, læg dem i et ovnfast fad og drys med ost.

Sæt fadet i ovnen 15-20 min.

Server som tilbehør eller tapas/forret.

 

Tips: Tilsæt evt. lidt hakkede, soltørrede tomater eller fintrevet citronskal.

 

Indisk karryret med grønsager og brødtern

Arbejdstid: 25 min. Koge/stegetid: 20 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

3-4 skiver lyst eller groft brød (ikke rugbrød)

2 kartofler (små tern)

2 gulerødder (små tern)

150 g broccoli (buketter)

1 spsk olie

½ tsk sennepsfrø (brune eller gule)

½ tsk hel spidskommen

1-2 hel kardemomme

1-2 hele nelliker

1 løg (fintsnittet)

1 chili (fintsnittet)

1 fed hvidløg (finthakket)

1 cm frisk ingefær (finthakket)

salt og sukker

Drys: frisk koriander og chutney

*

 

Skær skorperne af brødet og skær det i tern.

Blancher kartofler og grønsager i 1-2 min. i kogende, letsaltet vand og hæld dem straks på et dørslag.

Varm en wok eller stor pande op med olie og steg krydderierne, til de springer.

Tilsæt løg, chili, hvidløg og ingefær og steg et par min. under omrøring.

Tilsæt brød og steg i et par min. under omrøring.

Tilsæt de blancherede grønsager og steg under omrøring, til det hele er gennemvarmt.

Smag til med salt og sukker og server med frisk koriander og chutney.

 

Tips: Erstat evt. krydderierne med 2 tsk færdigblandet karry eller garam masala.

 

Brødstegt kylling

Arbejdstid: 20 min. Bagetid: 25 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

2 skiver lyst brød (uden skorpe)

2 spsk persille (hakket)

2 spsk parmesanost (revet)

salt og peber

25 g smør

evt. 1 fed hvidløg (knust)

2 kyllingebryster

1 spsk rød eller grøn pesto

*

 

Tænd ovnen på 225 °C.

Riv brødet i mindre stykker og rist dem tørre i ovnen i 5 min.

Hak dem til grov rasp i en minihakker og bland med persille, parmesan, salt og peber.

Smelt smørret og tilsæt evt. hvidløg.

Skær en lomme i hvert kyllingebryst og fyld med pesto.

Vend dem først i smør og derefter i brødblandingen.

Læg dem i et ovnfast fad med bagepapir og dryp med evt. overskydende smør.

Sæt fadet i ovnen i ca. 20 min, til kyllingen er gylden og gennemvarm (vend dem en gang undervejs).

 

Tips: Du kan bruge opskriften til kyllinge-nuggets: skær kødet i tern eller strimler, vend dem i smør og brødblanding.

Læg dem med god plads på en bageplade med bagepapir og steg dem i ovnen 15-20 min.

Vend dem en gang undervejs.

 

Brødsuppe med tørret frugt og flødeskum

Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid: 30 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

100 g tørt rugbrød

2 spsk sukker

½ l vand

75 g tørret frugt (svesker, abrikoser, rosiner, tranebær)

½ økologisk citron

 

Tilbehør:

½ dl piskefløde

*

 

Hak, smuldr eller riv brødet og bland det med sukker.

Rist det gyldent i en gryde under omrøring til sukkeret smelter.

Tilsæt vand og tørret frugt skåret i mundrette stykker.

Giv det et opkog, skru ned og lad suppen simre 20-30 min.

Smag til med fintrevet citronskal og citronsaft og server i dybe tallerkner med flødeskum.

 

Mad med brød - lette retter hvor du har brug for dit gamle brød


Her kan du se mange flere retter og gode råd i TEMAER

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.257 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her