De smukke brød er hævet i specielle hævekurve. Brug evt.
nogle almindelige brødkurve foret med rene viskestykker, som er pudret med mel.
Arbejdstid: 45 min. Hævetid: 2-3 timer Bagetid: 45 min.
Fryse-egnet (2 brød)
#
¾ liter vand
35 g gær
2 spsk valnødde- eller rapsolie
4 spsk honning eller sirup
2 tsk salt
450 g rugmel
200 g knækket rug
6-700 g hvedemel
Endvidere:
2 hævekurve eller andre kurve
*
Smuldr gæren ud i en skål og opløs den i lunkent vand (maks.
37 °C).
Tilsæt olie, honning/sirup, salt, rugmel og knækket rug.
Rør det godt igennem og ælt hvedemelet i dejen lidt ad
gangen hold evt. lidt mel tilbage.
Ælt dejen smidig ca. 5 min. i maskine eller 10 min. i
hånden.
Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse (1-2 timer).
Ælt dejen godt igennem og del den i to stykker.
Form dem til brød, der passer til kurvene og drys dem med
mel.
Tryk brødene ned i de meldryssede kurve.
Kurvene skal være ca. ¾ fyldte.
Drys brødenes overflade med mel og læg et løst stykke
plastfilm eller klæde over.
Lad brødene hæve til kurvene er fyldte ca. 1 time.
Sæt en bagesten eller en bageplade med bagepapir i ovnen og
tænd på 225 °C.
Vend forsigtigt brødene ud på den varme sten/plade og luk
ovnen.
Skru ned til 200 °C efter 10 min og bag brødene færdige de
skal have ca. 45 min i alt.
Læg dem på en rist til afkøling.
Tips: Dejen kan også formes til to runde brød, der lægges
direkte på bageplader med bagepapir og hæver under et viskestykke eller bages i
forme.
Erstat evt. rugmel med durum-, spelt- eller grahamsmel og
knækket rug med 5-kornsblanding eller lignende.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin