75 g kogt kartoffel
5 dl lunkent kartoffelvand
1 spsk svinefedt eller smør
1 spsk sukker
10 g gær
150 g hvedemel
1 ½ spsk salt
600 g hvedemel
Kartoflerne rives på et rivejern.
Gæren smuldres i dejfadet og udrøres med det lunkne kartoffelvand, på ca. 35°C.
De revne kartofler, det smeltede, afkølede smør, sukker og de 150 g hvedemel tilsættes og piskes sammen til blandingen er sej.
Skålen dækkes med et opvredet klæde og stilles køligt til næste dag - natten over.
Nu tilsættes salt og resten af melet og dejen æltes, til den er blank og smidig og slipper bord og hænder.
Dejen kommes i fadet, dækkes med et fugtigt klæde og stilles til hævning et lunt sted i 2 timer.
Dejen formes til et eller to runde brød, der lægges på bagepapir eller en smurt bageplade og efterhæver tildækket, til brødene har nået dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Brødene pensles med vand og bages ved 200°C i ca. 45 minutter eller til de er brune og gennembagt.