30 g gær
30 g honning eller sukker
6 dl lunken vand
1 kg hvedemel med højt glutenindhold + lidt extra til skål/bord/fingre
30 g salt
A. Opløs gær og honning/sukker i det lunkne vand.
B. Bland hvedemel og salt i en skål og hæld den opløste gærblanding i.
C. Ælt hvedemel og væde med røremaskine/æltekroge i 10 min. til konsistensen er blød og let fugtig. Visse meltyper kræver mere væde, så juster evt.
Det udvikler melets gluten at blive æltet og giver dejen god konsistens.
D. Lad dejen hæve et lunt sted i skål med film over, til dobbelt størrelse.
Hævning fremmer dejens smag og struktur og tager omkring 45 min.
E. Når dejen er hævet æltes den et minuts tid, så luften går ud.
Herefter kan den formes i den facon, man måtte ønske - rund, flad, lang, med fyld, i smurt form osv.
--
F. Så skal dejen atter hæve til dobbelt størrelse.
Det gælder om ikke at miste tålmodigheden og fremskynde processen, for det er andenhævningen, der giver den dejlige, bløde struktur.
G. Nu skal brødet bages uden at ødelægges efter alle anstrengelserne.
Brødet skulle gerne bevare luften, så pas på ikke at støde til det.
Sæt forsigtigt pladen i en forvarmet ovn på 200ºC og lad være med at smække ovnlågen i.
H. Bag brødet i ca. 30 min. eller i henhold til den angivne tid og temperatur, der følger med hver enkelt opskrift.
Mærk om brødet er bagt ved at banke under bunden, kommer der en hul lyd når man banker, er brødet færdigt.
Stil brødet til afkøling på en bagerist.
.