25 g gær
1 øl (gerne let) (og en alm. til kokken)
3,3 dl vand (fyld ølflasken)
1 spsk salt
1 spsk honning eller sukker
3 dl grahamsmel
½ dl olie eller 50 gram smør
1 kg hvedemel
Lav en blanding af øl, vand, gær, salt og honning.
Drys grahamsmelet over og bland det (rør alle klumperne ud).
Skal stå i ca. 20-30 min. til det bobler op.
Tilsæt olie og det halve hvedemel, resten tilsættes undervejs.
Fra nu af skal der bare røres (håndmixer) og æltes ca. 10 min, indtil dejen ikke hænger i mere eller har tendens til at flyde ud.
Hæver til dobbelt størrelse.
Slås ned og hæver igen til dobbelt størrelse.
Bollerne kan laves med ca. 100 gr. dej pr. bolle.
Til burgerboller bruges 150 gr. dej pr. bolle.
Sættes på plade og hæver igen en times tid.
Ridses og pensles med vand inden bagning.
Bagetid 20 min. ved 230°C.
Tips: Brødet kan fryses.