Der hører sig boller til på fødselsdagsbordet. Her er en opskrift på lette gærboller, hvor man kan tilsætte rosiner efter ønske - nogle børn og voksne kan ikke lide (varme) rosiner i brød og boller. Vær opmærksom på, at dejen til disse boller er meget lind, men forøges melmængden, bliver bollerne tunge og kedelige.
Ca. 20 stk
100 g gær
200 g smør
½ liter mælk
2 æg
100 g sukker (1 ½ dl)
75 g rosiner (kan udelades)
800-900 g hvedemel (ca. 13 dl)
æg til pensling
Smelt fedtstoffet og tilsæt mælken, lad den blive fingervarm.
Udrør gæren heri.
Tilsæt sukker og sammenpiskede æg.
Bland rosineme i lidt af melet og rør det i dejen.
Kom resten af dejen i og slå dejen sammen med en ske.
Stil dejen til hævning på et lunt sted med en omvendt skål over i en halv times tid.
Form dejen til boller - godt med hvedemel på hænderne, og sæt dem direkte på bagepladen belagt med bagepapir.
Lad dem efterhæve i 10 minutter.
Pensl med æg og bag ved 200-225°C i 12 minutter.