Giver et utroligt lækkert rugbrød
aften:
1600 g groft rugmel
1.6 l lunkent vand
3 ssk salt
300 g surdej
morgen:
1200 g skårne rugkerner
0.6 l lunkent vand
Til aften blander du rugmel, vand, salt og surdej i et stort dejfad. Så overdækker du blandingen og lader den stå til hævning natten over.
Til morgen tilsætter du rugkerner og vand. Så tager du fra til næste surdej og fordeler resten i smurte forme (3 x 2 l eller 4 x 1 ½ l). Du overdækker nu formene og stiller dem et roligt og ikke for koldt sted til om aftenen.
Her bager du brødene i 1 time og 5 minutter ved 100ºC, 25 minutter ved 175ºC, overdækker dem med alufolie eller pensler med olie og bager videre i 1 time og 10 minutter ved 175ºC. Til sidst lader du brødene stå 1 time og 35 minutter i slukket ovn.
Brødene får en lys skorpe, hvis de bliver overdækket med alufolie og en mørk skorpe, hvis de bliver penslet med olie.