1 dl surdej
5 dl knust rug
2,5 liter vand
3 dl grahamsmel
1 tsk havsalt
9 dl rugmel
Rør surdejen ud i 2 l. vand, tilsæt salt og grahamsmel.
Rist rugen til den bliver sprød og gylden.
Lad den køle af før den hældes i sammen med 4 dl rugmel.
Bland det hele godt, massen skal være som grød.
Lad det stå i 24 timer.
Tilsæt ½ l. vand samt resten af rugmelet.
Hæld dejen i smurte brødforme, ca. 1 cm. fra kanten.
Lad det hæve 6-12 timer.
Bag brødet 70-90 min. på 175°C.
Dette brød bør køle helt, før der skæres i det (vent gerne til næste dag). Det bliver luftigt og fantastisk velsmagende. Serveres med pålæg eller til en tyk suppe, f. eks. gule ærter, evt. med sennep og surkål til.
Variation: bland kommen i et af brødene.
Opskriften er udvalgt med relevans for Kinesisk Medicin.