Her er et nemt og
hurtigt brød, der kan formes som et stort brydebrød eller som boller, der både
passer perfekt som tilbehør til aftensmaden og til næste dags madpakker. Fyld
dem med salat, lidt skinke eller kylling, tomat og agurk. Olien gør bollerne
saftige, så du kan roligt droppe både smør og mayonnaise.
1 brød /12 boller. Arbejdstid:
20 min. Hævetid: 45 min Bagetid: 30 min. Fryseegnet.
#
4 dl vand
15 g gær
4 spsk olie
en håndfuld
friskhakkede krydderurter
(fx rosmarin, oregano, basilikum, estragon)
2 tsk groft salt
200 g durummel
300 g hvedemel med
skaldele og kim
(fx Aurion, De 5
gaarde, Mørdrupgård, Skærtoft Mølle)
2 spsk olie (til
pensling)
*
Rør gæren ud i
lunkent vand og tilsæt olie, krydderurter, salt og mel.
Ælt dejen godt
igennem (ca. 5 min. på maskine).
Hæld dejen op i en
bradepande (20x30 cm) smurt med olie eller foret med bagepapir.
Lad brødet hæve
tildækket ca. 45 min.
Varm ovnen op til
250 °C.
Pensl dejens
overflade med 1 spsk olie blandet med 1-2 spsk koldt vand.
Rids brødet dybt i
firkantede felter og sæt det i ovnen.
Skru ned til 225 °C
og bag den ca. 30 min.
Lad brødet afkøle på
en rist og bryd det efter felterne.
Tips:
- Når du bruger mel
med skaldele og kim bliver brødet mørkere, men også sundere og mere
velsmagende.
- Skal det gå rigtig
hurtigt, kan brødet bages med bagepulver: Udelad gæren og bland 1 spsk
bagepulver i melet.
Ælt dejen igennem 1
min. og fortsæt som i opskriften men uden hævetid.
- Du kan tilsætte dejen
1 fed hvidløg sammen med krydderurterne.
Se flere brød her: brød
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin