50 g gær
4 dl kærnemælk
1 tsk salt
4 spsk flydende honning
2 spsk vaniljesukker
1 tsk kardemomme
1 dl havregryn
ca 500 g sigtet speltmel
1 æg til pensling
*
Smuldr gæren og rør den ud i kærnemælken.
Tilsæt honning og salt og rør til honningen er opløst.
Tilsæt havregryn, vanilje og kardemomme og rør det sammen.
Tilsæt næsten alt melet og ælt dejen smidig.
Tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis det er nødvendigt, men pas på dejen ikke bliver alt for fast.
Dejen hæver tildækket 1 time.
Dejen æltes let igennem og formes til 12 boller, der efterhæver tildækket på bageplade i 45 min.
Bollerne pensles med et sammenrørt æg og bages i ovnen ved 180°C i ca. 15 minutter.
Tips: Dej lavet med speltmel skal være en smule mere blød end dej med hvedemel, da bollerne ellers bliver utrolig tørre... man kan selvfølgelig også bare bruge helt almindeligt hvedemel.