Her er opskriften på rigtig gode morgenboller. Selvfølgelig
ville man også sagtens kunne bruge dem som sandwichbolle, og de er nemme at
tage op af fryseren.
Dejen er super nem og lækker at have med at gøre, du behøver
ikke at have fingrene i den en eneste gang, udover når bollerne hurtigt skal
formes. Det kan både formes som små kuvertbrød eller til baguettes. Kom en bradepande
med vand i bunden af ovnen, så der er damp i ovnen så bollerne får en sprød
skorpe.
# Ingredienser til boller (ca. 15 stk)
25 g gær
½ liter vand
1 dl mælk (her kan du også bruge ymer)
1 spsk honning, gerne flydende
3 dl fuldkornsmel
9 dl hvedemel
2 tsk groft salt
*
Start med at opløse gæren i lunken vand og mælk.
Derefter tilsættes honningen – dette røres også godt rundt.
Salt tilsættes sammen med fuldkornsmel og det hele røres
godt sammen.
Tilsæt resten af melet og rør det godt ind i dejen, men sørg
for, at den virker løs – der må ikke arbejdes for meget med den.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur i 1-2 timer.
Nogle gange er en enkelt time nok, men dejen tager på ingen
måde skade af, at stå længere end de 2 timer.
Dejen kunne sættes over om aftenen, og hæve til næste
morgen.
Efter hævningen hældes dejen forsigtigt ud på et køkkenbord,
som er drysset med mel.
Dejen skal på ingen måde æltes!
Brug en dejskraber og del dejen i det ønskede antal
portioner, som formes til kuvertbrød eller baguettes.
Bag dem med det samme ved 230 °C.
Sæt en bradepande i bunden af ovnen med vand, så ovnen
bliver fuld af damp.
Når bollerne skal ind er det vigtigt at gøre det hurtigt, så
dampen bliver inde i ovnen.
Bag bollerne i ca. 14-16 min.