Rør først en let surdej af 1 kop groft rugmel og 1 kop hvedemel tilsat 1 spiseskefuld honning, 1 spiseskefuld havsalt samt 10 gram gær og ca. 1 ½ kop surmælksprodukt, fx. A38, eller så meget at surdejen får en grødagtig konsistens. Stilles i stuetemperatur et døgns tid.
2 stk
1 portion surdej
2 flasker pilsnerøl
½ pakke gær
1 spsk olivenolie
ca. 800 g godt hvedemel
ca. 350 g durummel- gerne grovmalet
Gær og surdej opløses i øllet.
Olien tilsættes samt det meste af melet. Nu skal dejen æltes meget grundigt fx. med en kraftig håndmixer med dejkroge mindst 10 minutter, til dejen er helt glat og ensartet.
Der skal tilsættes netop så meget hvedemel, at den færdige dej kun lige knap kan slippe fadet. Hæver i ca. 1 time.
Drys durummel ud på et bord og hæld dejen ud over.
Slå dejen sammen og del den i to dele, der formes til to aflange eller runde brød.
Efterhæver på plade med bagepapir i ca. 1 ½ time og bages i forvarmet ovn 220ºC i 35 minutter på nederste rille i ovnen.