I Marokko serveres enhver form for grønsagstilberedning som "salat" i starten af måltidet. Nogle få af salaterne er rå, som vi plejer at definere en salat, men de fleste er kogt eller stegt. Denne syrligsøde, duftende tomatsalat smager dejligt til en lammekølle, sammen med yoghurtsalaten og en bunke arabiske brød.
Man kan faktisk få gode danske (kanariske) tomater, eller man kan bruge de gode økologiske dåsetomater. Der er enorm forskel på smagen af dåsetomater. Man kan prøve sig frem, og om de koster næsten ingenting eller lidt mere, kan ikke vælte læsset.
1,25 kg tomater
et stykke skrabet ingefær, som en lille kartoffel, i tynde skiver.
1 spsk groft salt
0,5 dl æbleeddike
en lille stang kanel
0,5 dl honning
0,7 dl olivenolie
Salaten kan enten koges meget, meget langsomt i en tykbundet gryde eller kommes i en stegeso i ovnen.
Man kan vælge at stoppe, når tomaterne er møre og karamelliseret, eller man kan fortsætte, til det bliver mere marmeladeagtigt.
Begge dele er virkeligt dejligt og superaromatisk tilbehør.
Det holder forbløffende godt i køleskabet.