240 g sorte oliven uden sten
90 g ansjosfilet (eller efter smag)
60-80 g kapers
1-2 fed hvidløg
lidt frisk timian (hvis man kan lide det)
lidt knust laurbærblad
½ - ¾ dl ekstra jomfruolivenolie
evt. lidt kaperseddike
peber
Skær ansjosfileterne i mindre stykker. Blend alle ingredienserne, men hæld ikke al olien i på en gang, da olivendip'en ikke skal være for flydende. Smag til med peber og eventuelt lidt kaperseddike. Der findes mange forskellige opskrifter på tapenade, så det er meget individuelt, hvordan man synes, at ens tapenade skal smage. Vi kan fx godt lide den med lidt tunfisk i.
Server tapenaden som en dip sammen med bjælker af gulerødder samt små kviste af blegselleri. Naturligvis kan man anvende alle, mulige former for grønsager, men guleroden er efter vor mening den, der passer allerbedst hertil - og så er farvesammensætningen smuk.