1 stk. A 750 g.
1 dl vand
2 dl kærnemælk
25 g gær (½ pakke)
1 tsk groft salt
1 spsk hel kommen
1 spsk olie
100 g fint rugmel (50 g)
100 g sigtemel (50 g)
ca. 300 g hvedemel (5 dl)
pensling: æg eller mælk drys: evt. kommen
Bring vandet i kog og bland det med kærnemælk. Smuldr gæren og rør den ud i blandingen. Tilsæt salt, kommen, olie, rugmel, sigtemel og ca. ¾ af hvedemelet. Ælt ingredienserne sammen til en dej under tilsætning af evt. mere hvedemel. Dejen skal være smidig, blød og glat. Lad dejen hæve tildækket ca. 1 ½ time ved stuetemperatur. Form et brød og læg det på bageplade med bagepapir.
Lad det efterhæve ca. 45 min.
Pensl med sammenpisket æg eller mælk og drys evt. med kommen. Rids det med en skarp kniv. Bag brødet nederst i ovn ved 200 °C ca. 45 min. Brødet er færdigbagt, når det lyder hult ved bank på undersiden.
Afkøl på rist.