50 g gær
1 liter koldt vand
2 tsk salt
2 spsk olie fx. olivenolie
180 g (3 dl) grahamsmel
1,2 kg (2 liter) hvedemel
1. Rør gæren ud i vandet.
2. Rør salt og olie i.
3. Sigt grahamsmelet og to trediedele af hvedemelet i. Ælt dejen igennem med resten af melet. Brødet bliver bedst, hvis dejen er lidt lind.
4. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 2 timer.
5. Del dejen i to klumper, og form hver klump til et rundt brød på et meldrysset bord. Lad dem efterhæve i 1 time. Snit brødene, og pensl med vand.
6. Bag brødene - først 15 min. ved 225ºC. Skru så ned til 200ºC, og bag brødene videre i ca. 30 min.
Tip: Pensl det ene brød med olivenolie, og drys med rosmarin.
I mange lande får man altid brød til det varme måltid. I Frankrig er det flûtes, i Sverige knækbrød og i den arabiske verden pitabrød. Server dette brød ved siden af kartofler, ris og pasta. Og glem bare smørret, eller skrab det.