7.7 dl Vand
350 g Groft spelthvedemel
2 spsk Bageferment
180 g Grahamsmel
2 tsk Salt
1 spsk Citronsaft
375 g Sigtet spelthvedemel
Du skal starte med at lave en "bageferment-grunddej".
Start med at lave en blød vælling af 1,2 dl vand (35ºC varmt) og 50 g grahamsmel.
Tilsæt 2 spsk bageferment og lad dejen stå i 1 døgn ved 25-30ºCs varme.
Bland herefter 2 dl vand (30ºC varmt) med 130 g grahamsmel og rør blandingen sammen med dejen.
Rør godt i dejen så den bliver luftig og stil den lunt til den begynder at boble (8-12 timer).
Bageferment-grunddejen er nu færdig og hældes i et glas med låg og opbevares i køleskabet.
NB! dejen kan gemmes i køleskabet i op til 2 måneder og den er efter sigende bedst efter et par dage.
Speltbrødet består af 2 faser en fordej og en brøddej.
Fordej:
Rør 1 ½ dl vand (37ºC varmt) og 100 g groft spelthvedemel sammen.
Tilsæt 2 spsk Bageferment-grunddej og rør, så der kommer luft i dejen. stil dejen lunt tildækket i 12-16 timer.
Brøddej:
Bland 150 g groft spelthvedemel, med salt og citronsaft.
Tilsæt fordejen og så meget sigtet spelthvedemel, at dejen stadig er blød (ca. 375 g).
Ælt dejen godt igennem og lad den hæve lunt tildækket 1-2 timer.
Form dejen til et brød og efterhæv det en times tid.
Rids brødet og bag det på nederste ovnrille.
Bages ved 225°C i 30-40 minutter