Chilipeber er frugten af en plante i natskyggefamilien, og
den er i familie med både tomat og kartoffel. Den brændende og stærke smag i
chili skyldes stoffet capsaicin. En chili er stærkest ved stilken, frø og
frøvægge, og den er mildest i spidsen. En chili bliver ved med at være stærk
selv om den steges eller koges. Chilier fra den samme plante kan variere
temmelig meget i styrke.
Det er derfor altid godt lige at smage på et stykke af
spidsen, inden man fylder i en ret. Chili kan være temmelig svær at dosere, og
det er her, at Sambal oelek kommer til sin ret, for her kan man dosere, som man
vil.
Sambal oelek er en chilipasta fuld af smag, og den består
primært af chili. Man kan som sagt dosere efter behov. Sambal oelek er noget af
det nemmeste at lave og tager ingen tid. Du kan lave den mild eller meget
stærk, det bestemmer du selv ved at komme de chilier i, med den styrke du bedst
kan lide. Samtidig kan du bruge sambal oelek til rigtig mange ting. Den er
rigtig god som supplement til chili con carne, i gryderetter, pasta sauce,
dressing, oven på en pizza eller i en chilimayonnaise. Hvis man har gæster
eller børn, der ikke kan lide det så stærk, kan den også sættes på bordet, så
folk selv kan tage, hvad de vil have.
# Opskrift på sambal oelek:
400 g chili efter smag
2 fed hvidløg
1 lille løg
2 spsk farin
2 spsk hvidvinseddike
½ dl vand
½ tsk salt
*
Tilberedning:
Vask chilierne, fjern stilken og skær dem igennem.
Tjek om de er rådne eller mugne indeni.
Rens løg og hvidløg, del løget i både.
Kør alle ingredienserne til en smidig pasta i en blender.
Kom alt i en gryde og lad det simre 10–15 min.
Smag til og hæld på skoldede glas evt. skyllet i Atamon, kom
derefter låg på.
Opbevares på køl.
Tips: Husk at bruge en ren ske, hver gang du tager sambal
oelek, så holder det bedre.
Kan holde længe på køl. Kom altid lidt sambal oelek i af
gangen og smag så til, du kan altid komme mere i.
Har du ikke mod på selv at lave sambal oelek, så kan du købe
en færdiglavet.