Dette thaitilbehør er ret krydret, så hvis du ikke kan lide maden for stærk, så reducer mængden af tørret chili. Eftersom saften altid løber fra agurker når de kommer i kontakt med noget saltet, er det bedst at lave og spise det på samme dag.
2 agurker
1 løg i tynde skiver
1 rød chili, renset for kerner og i tynde skiver
2 spsk salt
6 små tørrede chilier
3 fed hvidløg, meget finthakket
6 skalotteløg, finthakket
2,5 cm galangarod eller frisk ingefær skrællet og hakket
100 g ristede salte acajounødder eller peanuts
3 spsk jordnødde- eller solsikkeolie
1 tsk sorte sennepsfrø
¼ tsk stødt gurkemeje
3 spsk strøsukker
175 ml hvidvinseddike
Skær agurkerne i meget tynde skiver.
Læg dem i et dørslag med løgene og det skiveskårne røde chili, sæt det til side for at køle ned i 2 timer.
Rens saltet væk og lad vandet løbe fra.
Spred blandingen ud på en masse køkkenrulle eller viskestykker og tør det godt.
Læg de tørrede chilier i blød i varmt vand i 10 minutter til de bliver bløde.
Hæld vandet fra og kom dem i en blender med hvidløget, skalotteløgene, galangaroden eller ingefæren og 25 g af acajounødderne.
Blend blandingen til en grov pasta.
Varm olien på en stegepande.
Kom sennepsfrøene i og så snart, de begynder at springe, så kom krydderpastaen og gurkemejen i og steg det i 5 minutter, mens der røres rundt en gang imellem.
Kom sukker og eddike i og lad det simre i 5-7 minutter indtil blandingen er blevet tykkere og reduceret.
Lad det køle ned.
Hak resten af acajounødderne groft.
Kom agurkeblandingen over i en skål og rør den godt sammen med krydderpastaen og de hakkede nødder.
Kom den i en skål og server den.