Pesto er en velsmagende basilikumsauce, der stammer fra Genova i Italien. Pesto betyder at støde eller findele. Pesto er efterhånden blevet et elsket tilbehør til mange retter. Den kan både spises varm og kold, på pasta, i salatdressing eller på en skive brød.
Man kan købe udmærket pesto på glas, men den bliver endnu bedre, hvis man laver den selv - og det er nemt og tager ingen tid, heller ikke selvom man aldrig har prøvet det før.
Nutidens unge, kreative kokke varierer den klassiske opskrift med andre krydderurter, soltørrede tomater og andre ingredienser, men basis er under alle omstændigheder olivenolie.
-
Pesto
1-2 dl god, ekstra jomfruolivenolie
1 stort bundt friske basilikumblade
1 fed hvidløg
½ tsk groft salt
100 g pinje kerner (el. evt. valnødder)
100 g reven ægte parmesan
peber
Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande. Hæld dem i en blender sammen med krydderurter og parmesan.
Sæt maskinen i gang, og kør ingredienserne sammen, mens olivenolien tilsættes i en meget tynd stråle. Smag til med salt og peber. Pestoen kan opbevares i køleskabet i flere døgn.
-
Korianderpesto
Erstat basilikum med friske korianderblade. Smag til med 1 spsk citronsaft. Egner sig især til mexicansk, indisk eller thaimad.
Pesto med persille
1 ½-2 dl persille, kruspersille eller bredbladet
1-2 fed knust hvidløg
50 g smuttede mandler
50 g reven parmesan
1 dl olivenolie
citronsaft, salt og peber
Blend alle ingredienserne i en blender, og smag til med citron, salt og peber.
-
Pesto af peberfrugter
Man kan vælge gule, orange eller røde peberfrugter afhængig af, hvilken farve man vil have den færdige pesto.
3 peberfrugter
1 spsk pinjekerner (eller evt. valnødder)
1 fed hvidløg
ca. 1 dl olivenolie
lidt sukker
salt og peber
Skær peberfrugterne midt over, og fjern kernerne. Læg dem med skindet opad på en bage plade, og bag dem 15-20 min. i ovnen ved 250°, indtil skindet bobler op og bliver sort. Læg peberfrugterne i en plasticpose, og lad dem køle af. Flå peberfrugterne, skær dem i tern, og kom dem i en blender sammen med pinjekerner, hvidløg, sukker, salt og peber. Kom olien i lidt ad gangen og kør det hele til en . fin mos. Smag til med salt og peber.
-
Pesto af soltørrede tomater
ca. 10 soltørrede tomater
2 friske, søde tomater
1 lille, rød chili
1 spsk pinjekerner
1-2 tsk sukker
friske krydderurter, fx. basilikum, persille og koriander
ca. 1-2 dl god olivenolie
salt og peber
Læg de soltørrede tomater i blød i lidt vand i 4-5 timer. Hvis tomaterne ligger i olie, behøver man ikke udbløde dem. Flå de friske tomater ved at overhælde dem med kogende vand. Lad dem køle af, skær dem midt over, og fjern kernerne. Skær tomaterne i meget små tern. Rens chilien for kerner.
Hæld de soltørrede tomater, sukker, pinjekerner, chili og krydderurter i en blender. Kør i nogle sekunder, til det har fået en fin konsistens. Hæld blandingen op i en skål, og rør de friske tomattern i. Tilsæt olie, indtil pestoen har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.