Godt og billigt til 4 grovsultne:
200 g emmentaler
500 g hvedemel
4 æg
2 ½ dl vand
2 løg
3 spsk smør
salt og friskkværnet peber
Start med at rive osten, så skal retten ikke vente, når den stiger op af vandet.
Rør melet med æggene i en skål.
Tilsæt 1-2 tsk salt og cirka 2 ½ dl lunkent vand.
Rør dejen godt sammen, indtil den er lind og glat - ikke så fast som kagedej, og ikke så tynd som pandekagedej.
Så fyldes den store gryde med 3 l vand.
Tilsæt 1 spsk salt, låg på og bring gryden i kog.
Skræl løgene og skær dem i fine ringe.
Smelt smørret i en lille pande.
Svits løgene gyldne ved middel varme og hold dem varme.
Forvarm ovnen til 200° (varmluft 180°) og stil et stort ovnfast fad ind.
Nu skulle vandet koge: så af med låget, og sæt et dørslag ovenpå.
En god portion af dejen fyldes i og mases gennem hullerne.
Man kan også fylde dejen i en sprøjtepose og presse små 'dejorme' ned i vandet.
Lad dejstrimlerne få et kort opkog flere gange, indtil de frivilligt kommer op igen.
Det tager 3-5 minutter pr. omgang.
Så fyldes den næste portion i gryden.
De færdige spätzle, der svømmer ovenpå, tages op af vandet med en hulske.
Lad dem dryppe godt af, og læg dem straks i det varme fad i ovnen.
Drys peber og ost hen over hvert lag.
Det øverste lag drysses med løgene og overhældes med det varme smør - skru op for ovnen (250°/220°), og bag kongen over alle sultstillere i 5 minutter.
Server med superfrisk grøn salat.
kj pr. portion: 3100