2 ½ kg melede kartofler
salt
½-¾ l mælk
reven muskatnød
8 spsk smør
Kartoflerne skrælles, skives og koges møre i usaltet vand (ca. 25 min.).
Derefter hældes vandet fra, og kartoflerne dampes et øjeblik, hvorefter de moses gennem en kartoffelmoser eller med en kartoffelstøder.
Mælken varmes og piskes i kartoffelmosen lidt efter lidt. Tilsæt smørret i små bidder, mens der piskes i mosen, til den bliver let og luftig. Smag til sidst til med salt og reven muskatnød.
Tips: Man kan variere en ganske almindelig kartoffelmos som denne på mange måder. Drys den fx. til sidst med stødt paprika, med friske, hakkede krydderurter eller med rasp, som først er ristet i lidt smør. Eller med et tæt lag af stegte løgringe eller stegte baconterninger.
Man kan også blande reven ost i mosen, eller man kan smage den til med sennep eller koncentreret tomatpure.