12 personer
2 liter vand
3 kg melede kartofler i grove stykker
18 store, pillede fed hvidløg
varmt kartoffelvand
75 g smør
1 spsk groft salt
friskkværnet peber
400 g Karoline's GratineringsOst
Bagetid: ca. 25 min. ved 225°
Bring vand i kog i en stor, tykbundet gryde. Tilsæt kartofler og hvidløg og kog dem ved svag varme og under låg i ca. 20 miin. Tag ¾ liter kartoffelvand fra og hæld resten af vandet fra kartoflerne. Damp dem tørre. Mos kartofler og hvidløg groft, evt. med en kartoffelstøder. Vend smør , kartoffelvand, salt, peber og 300 g af osten i. Smag til. Fordel mosen i 3 smurte, ovnfaste skåle (a ca. 1 ½ liter) eller 24 små skåle (a ca. 2 dl). Drys resten af osten på kartoffelmosen og bag den midt i ovnen.
Genvej: Kartoffeimosen kan gøres kiar til bagning dagen før.
Tip: Kartoffelmosen egner sig godt som tilbehør til en sammenkogt ret eller stegt kød, fx oksehøjreb.