3 stk
100 g gær
1,2 liter lunkent vand
2 spsk sirup
2 spsk salt
ca. 1 spsk kulør
500 g hvedemel
750 g rugmel
750 g knækkede rugkerner
Gæren smuldres i dejfadet.
Hæld 2 dl lunkent vand i og rør gæren glat.
Hæld resten af vandet i.
Tilsæt sirup, salt, kulør, hvedemel, rugmel og knækkede rugkerner.
Ælt dejen grundigt.
Fordel dejen i 3 smurte forme. Glat overfladen med en plastspatel dyppet i vand og lad brødene hæve, tildækket og lunt, til næsten dobbelt størrelse.
Dejen prikkes med en gaffel og pensles med lidt vand.
Bages på nederste rille i forvarmet ovn ved 175º i ca. 2 timer.
Dæk brødene med et viskestykke og lad dem afkøle 1-1 ½ time i formene, før de vendes ud og afkøles helt på rist.