1 ¼ dl hvedemel
4 dl mælk
25 g smør
4-6 æggeblommer
4-6 æggehvider
Ost - revet (alle slags kan bruges) ca. en håndfuld
groft salt (2 tsk )
Peber (bedst fra kværn)
Muskatnød 1 tsk (revet)
Fyld:
½ blomkål
2-3 gulerødder
2-3 porrer skæres i stykker på 4-5 cm
Rasp til pynt (nok til at dække toppen)
Grøntsagerne skylles og koges i letsaltet vand til de er let møre (med bid i)
Smørret smeltes i gryde sammen med revet muskatnød, hvedemel og mælk kommes i lidt af gangen og røres godt til en lind masse, ost kommes i og der røres til det er smeltet.
Salt og peber tilsættes.
Gryden tages af pladen og saucen køles lidt ned. Tilsæt en æggeblomme af gangen og rør. Pisk æggehviderne meget stive og vend forsigtigt i saucen.
Det kogte blomkål deles i små buketter. Gulerødderne skæres i skiver.
Smør et fad med lidt olie, eller smør og fordel grønsagerne jævnt og hæld
saucen over og drys med rasp.
Gratinen stilles i ovnen ved 175ºC i ca. en time.
- En salat være et dejligt tilbehør til gratinen.
--