Tilberedningstid: ca. 2 timer Arbejdstid: ca. 30 min.
25 g gær (½ pakke)
2 ½ dl vand
2 ½ dl ymer eller andet syrnet mælkeprodukt naturel
100 g grøntsagsblanding (fx rødbede, selleri, gulerod)
100 g fintvalsede havregryn (3 dl)
1 spsk. groft salt
1 spsk .olie
50 g grahamsmel (l dl)
ca. 500 g hvedemel (8 dl)
pensling: 1 æg
Smuldr gæren og rør den ud i ca. 1 dl lunkent vand. Tilsæt det resterende vand og syrnet mælkeprodukt. Vask, skræl og riv grøntsagerne fint. Tilsæt grøntsager, havregryn, salt, olie, grahamsmel og ca. ¾ af hvedemelet. Ælt ingredienserne sammen til en dej under tilsætning af evt. mere hvedemel. Dejen skal være smidig og glat. Lad dejen hæve tildækket ca. 45 min. ved stuetemperatur.
Form dejen til 2 brød og lad dem efterhæve på bageplade med bagepapir ca. 1 time. Bag brødene nederst i ovnen ved 200 °C ca. 40 min.