2000 g rugmel
500 g sigtemel
100 g gær
4 dl malt- eller hvidtøl
5 dl vand
10 dl kærnemælk
200 g revne rå kartofler
2 spsk salt
evt. 2 tsk madkulør
*
Kartoflerne vaskes, skrabes og rives på et råkostjern.
Øl, kærnemælk og vand blandes sammen og lunes til det er håndvarmt
(37ºC) og gæren opløses heri.
De øvrige ingredienser tilsættes, og dejen æltes, til den er ensartet.
Stilles til hævning på et lunt sted ca. 45 minutter, tildækket.
Dejen slås sammen og deles i 3 lige store dele.
Formes til kugler og derefter til aflange brød, som lægges i smurte 2 liters forme.
Brødene prikkes med en gaffel.
Efterhæver på et lunt sted, tildækket til dejen når op til kanten af
formene, ca. 30 minutter.
Brødene pensles med vand.
Bages på grillristen i bunden af ovnen ved 180ºC i ca. 1 time og 30 min.