Aïoli er en skøn spansk mayonnaise med hvidløg. Aïoli er
fantastisk tilbehør til kød- og fiskeretter, eller spis det med brød som en
lækker snack.
Til 4 personer. Tilberedningstid: 10 min.
# Ingredienser til opskrift 1:
1 æg
1 knsp salt
1-5 dl olie
½ dl god olivenolie
2 fed hvidløg
*
Fremgangsmåde
Slå ægget ud i en skål og rør det sammen med saltet.
Tilsæt olien dråbevis i starten, mens du rører grundigt til
olien er absorberet og mayonnaisen begynder at tykne, derefter tilsættes olien
i større og større slatter indtil du har en let og luftig mayonnaise. Smag
mayonnaisen til med en masse finthakket hvidløg.
ALTERNATIV:
# Ingredienser til opskrift 2:
2 pasteuriserede æggeblommer
1 tsk sennep
2 spsk hvidvinseddike
3 fed hvidløg
2,5 dl god olivenolie
Salt og friskkværnet peber
*
Pisk først æggeblommer sammen med sennep.
Derefter pisker du hvidvinseddike i.
Pil hvidløgsfed og pres dem. Rør dem i aiolien.
Så skal du piske olivenolien ind i mayonnaisen. Det skal ske
gradvist og i en tynd stråle, så du får samlet fedtet med den øvrige væske.
I en tynd stråle pisker du derfor olien i, og fortsæt indtil
der ikke er mere olie tilbage.
Aiolien kan muligvis opsuge endnu mere olie, og så giver du
den bare lidt mere.
Smag aiolien til med salt og friskkværnet peber, og anret
den i en skål.
Der er tale om en meget lækker hvidløgsmayonnaise.
Tips: I stedet for hvidvinseddike kan du røre
hvidløgsmayonnaisen med lidt citronsaft. Det giver samme syre til aiolien.