Den lækre Bøf Stroganoff er en sand klassiker, en rigtig
efterårs- og vinterret – gerne en af dem vi lader stå på komfuret og simrer en
søndag eftermiddag. Stroganoff behøver som sådan ikke at tage så lang tid at
lave, så bruger du bare en lidt dyrere og lidt bedre udskæring – men det smager
altså også dejligt i simreversionen, og så kan det dyrere kød fint gemmes til
lækre oksebøffer.
#
600 g skært oksekød
3 spsk sød paprika
2 spsk hvedemel
4 løg
2 spsk smør
2 spsk olie
250 g champignon
5-6 tykke skiver bacon
3 laurbærblade
2 spsk koncentreret tomatpuré
1-3 dl kalvefond
2-3 dl liter fløde
salt og friskkværnet peber
1 håndfuld bredbladet persille
Kartoffelmos:
750 g store kartofler
3-5 spsk smør
1-2 dl sødmælk
muskatnød
salt og friskkværnet peber
*
Skær kødet i strimler og dup dem let med et stykke
køkkenrulle.
Rør paprika, mel, salt og peber sammen og vend kødstrimlerne
heri.
Steg bacon sprødt på i en tykbundet gryde ved ikke alt for
høj varme.
Læg bacon til side og lynrist champignon og løg i
baconfedtet ved højere varme med lidt ekstra olie.
Når løgene er bløde og gyldne og champignon er sprøde og
saftige, så lægges de til side.
Brun kødet på alle sider i gryden i olie og smør.
Tilsæt tomatpuré, løg, bacon skåret i tern, champignon,
laurbærblade og først en dl kalvefond eller bouillon.
Læg låg på og lad det simre i en times tid, tilføj mere
kalvefond hvis retten bliver for tør.
Simretiden variere lidt i forhold til hvilket stykke kød du bruger,
så smag efter og retten er færdig, når kødet er mørt. Tilsæt til sidst fløde og
smag til med salt og peber.
Kartoffelmos:
Kog kartoflerne i usaltet vand til de er møre.
Mos først kartoflerne med smør og pisk derefter
kartoffelmosen med en elpisker.
Tilsæt mælk lidt efter lidt til mosen er cremet og
fløjlsblød.
Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.
Server Bøf Stroganoff med kartoffelmosen og et drys
bredbladet persille, samt lidt friskrevet muskatnød