4 store kartofler, skrubbede
45 g smør
2 æggeblommer
1 knivspids revet muskatnød
Olie, til dybstegning
100 g hvedemel
2 æg, let sammenpiskede
100 g malede mandler
100 g hakkede mandler
Ovnen forvarmes til 190°. De hele skrubbede kartofler stikkes med en gaffel, så de ikke sprækker under bagningen. Bages i op til en time. Kartoflerne skal føles møre ved et stik med en skarp kniv. eller prøv at klemme kartoflen mellem tommel- og pegefinger. Hvis kartoflen er mør, vil den føles blød og eftergivende.
Kartoflerne skæres i halve på langs, og indholdet tages ud med en lille ske. Indholdet moseslet med en gaffel og røres sammen med smør, æggeblommer, muskatnød, salt og friskkværnet peber. Mosen stilles til afkøling.
En sauterpande eller frituregryde fyldes en tredjedel op med olie. Olien opvarmes til 180°. Hvedemel blandes med salt og friskkværnet peber og hældes ud på et stort fad. De sammenpiskede æg hældes over i en dyb tallerken. De malede og hakkede mandler blandes sammen og hældes ligeledes i en dyb tallerken.
Kartoffelmosen formes med hænderne til små kugler, ca. 4 cm i diameter. Derefter rulles de forsigtigt til små pølser, ca. 6 cm lange. Kroketterne placeres i en lang række, og enderne rettes til ved at presse let med en lang kniv eller paletkniv. Kroketteren skal være så ensartede som muligt.
Kroketterne rulles først i hvedemel, dernæst dyppes de i sammenpisket æg, og til sidst rulles de forsigtigt i mandelblandingen. Når alle kroketterne er færdige, dybsteges de i olien, nogle få stykker ad gangen. De serveres omgående.
Tips: Kroketterne kan laves i forvejen og varmes op. Ligeledes er det ikke en god ide at holde dem varme under et tætsluttede låg; dampen vil gøre, at kroketterne mister deres sprødhed.