Persille stammer fra Sydøsteuropa, men har været populær i
Nordeuropa, siden Middelalderen. Persille kan kaldes Danmarks uofficielle nationalkrydderi
og har en aromatisk kraftig duft og smag. Det er den urt der dyrkes mest
af i de Nordiske lande. Der findes to typer bladpersille; kruspersille og
bredbladet persille. Den bredbladet persille har en anelse kraftigere smag,
pga. højere indhold af essentielle olier. Den Indeholder blandt andet
betacaroten, A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium, jern og en del
kostfibre
Tips til tilberedning
• Skyl altid friske krydderurter grundigt før brug pga.
jordbakterier
• Brug kruspersille til varme retter og som drys over maden
• Brug den bredbladede persille til pestoer, marinader og
salater
• Hak et stort bundt persille, og bland det med kogte
kartofl er i skiver, smuldret feta og soltørrede tomater.
• Lav en mild persille pesto med persille, hasselnødder, olie,
en mild hård ost, salt og peber.
• Læg masser af persille under skindet på
kyllingelårene.
Kan man gemme retter
med persille?
Det er vigtigt at skylle krydderurter grundigt inden de skal
bruges i maden. Alligevel kan der nemt være jordbakterier tilbage på dem. Det
er kun et problem, hvis maden skal gemmes. I uheldige tilfælde, kan der nemlig
dannes giftstoffer i maden.
• Det kan du undgå ved
at:
- kun drysse krydderurter over retten ved servering, så krydderurterne kun
kommer på den portion som spises.
- at kassere rester af retter f.eks. persillesauce, hvor persillen kun kort har
været i.
Hvis persillen eller andre krydderurter bliver kogt, bagt
eller stegt med under hele rettens tilberedningstid, kan du godt gemme retten.
Men husk altid at køle retten hurtig ned og straks komme den i køleskabet.
Vidste du at...
Persille også kaldes Tivoli drys, fordi det hyppigt bruges
på smørrebrød i visse dele af restaurationsbranchen.
Opbevaring
I plastpose- eller bøtte i køleskab. Holdbarhed ca. 6-7
dage. Persille kan også fryses ned. Man tager de store stængler fra inden
frysning.
I sæson
Maj til Oktober