Dej 1:
7 dl rugmel
1 spsk salt
1 spsk stødt kommen
7 dl vand
Dej 2:
50 g gær
3 ½ dl vand
7 dl rugmel
2 dl mørk sirup
10 dl rugsigtemel
7 dl hvedemel
Kom rugmel, salt og kommen til dej 1 i en skål og hæld kogende vand over.
Rør det sammen og lad det stå natten over.
Smuldr gæren til dej 2 i en skål.
Opløs den i lunken vand. Bland dej 1 samt rugmel i.
Arbejd det sammen til en lind dej.
Lad den hæve overdækket i 4 timer.
Tilsæt sirup, rugsigtemel samt hvedemel lidt ad gangen.
Arbejd dejen godt igennem og lad den hæve 30 min.
Arbejd dejen igennem på et melet bord.
Del den i tre og form dem til brød.
Kom hvert brød i en smurt form, 1 ½ l, lad dem hæve i 30 min.
Stil formene på en plade og dæk dem med en anden smurt plade som låg. Bages ved 175°C på nederste rille i ca 50 min.
Pensl de færdige brød med vand og lad dem køle på en rist med et klæde over.