På årets sidste dag
serverer vi gerne lidt ekstra lækker mad. Med flere retter bliver aftenen ikke
så lang, når man skal holde sig vågen helt til midnat. Godt nytår og nyd hver
en bid!
Pomelo med rejer og peanuts
4 personer. Arbejdstid:
30 min.
#
2 pomelo eller
grapefrugter
2 stk julesalat
200 g pillede rejer
25 g ristede peanuts
1 spsk sojasauce
2 tsk fiskesauce
2 tsk olie
frisk dild
*
Skær pomelofrugterne
i halve, og udhul dem med en grapefrugtkniv eller en ske.
Skær frugtkødet i
mindre stykker.
Snit julesalaten, og
bland den med rejer, peanuts og stykker af pomelo.
Bland salaten med en
dressing af sojasauce, fiskesauce og olie.
Fordel salaten i de
udhulede frugter, og pynt med dild.
Tournedos med tomatbearnaise
4 personer. Arbejdstid:
30 min. Stege/kogetid: ca. 20 min.
#
4 tournedos'er eller
store medaljoner (skåret af oksemørbrad)
15 g smør
1 spsk olie
salt og friskkværnet
peber
Tomat-bearnaisesauce:
4 æggeblommer
2 spsk
bearnaiseessens (eller hvidvinseddike)
150 g smør
6-8 soltørrede
tomater i olie
Ovnbagte kartofler:
1 kg kartofler
½ dl olie
4-5 kviste frisk
timian
flagesalt
Tilbehør: grøn salat
*
Skrub eller skræl
kartoflerne, og skær dem i store terninger.
Vend dem sammen med
olie og timian på bagepapir i en bradepande.
Sæt kartoflerne i
ovnen ved 225 °C i ca. 30 min., til de er møre, og drys med salt.
Smelt smør og olie
gyldent på en pande, og brun bøfferne ved god varme på begge sider.
Krydr med salt og
peber.
Skru ned og steg
videre i 4-7 min. på hver side (afhængigt af tykkelse).
Pisk æggeblommer og
bearnaiseessens sammen i en skål over vandbad, og pisk til det bliver cremet i
konsistensen.
Pisk lidt af det
smeltede smør i først dråbevis, så æggemassen ikke skiller, og derefter resten.
Afdryp de soltørrede tomater, og hak dem.
Rør dem i saucen, og
smag til med salt og peber.
Anret hver tournedos
med tomat bearnaise, ovnstegte kartofler og salat.
TIPS: Det er enkelt
at koge sin egen bearnaise-essens til sauce:
Pil og hak 2 små
eller 1 stort skalotteløg fint.
Kog med 4 spsk
hvidvinseddike og 3-4 stilke frisk estragon gem evt. bladene til at komme i saucen.
Kog essensen i ca. 5
min. og si den.
TIPS: Årets sidste
dag er 31. december og den falder nok i uge 1 iflg kalenderen (indviklet), men
byt om på opskrifterne så det passer. (31. december 2019 falder som 2. dag i
uge 1)