Der findes ca. 8000 rissorter i verden. Ris er et
basislevnedsmiddel for halvdelen af verdens befolkning.
• Ris indeholder mange mineraler og vitaminer, specielt fra
B-vitamingruppen.
De værdifulde næringsstoffer sidder lige indenfor skallen.
Råris er det naturlige ubehandlede riskorn, som bare er
skilt fra avnerne.
Det har en gråbrun-gul farve, er nærende og indeholder meget
fiber.
På grund af det høje fedtindhold har risen ikke så lang
holdbarhed som hvide, polerede ris. Kogetiden er noget længere end for de hvide
polerede ris.
Rundkornede ris har små runde korn, som koger ud og
"jævner" ved kogningen.
Det er typisk grødris.
Avorio er en særlig type italiensk ris, som har lidt større
korn og egner sig fint til risotto.
Langkornede ris er de almindeligste til madretter. Kornene
er lange og smalle.
Risene sælges både løse i pose og i pakker samt i kogepose.
Langkornede ris egner sig særlig godt til supper og som
tilbehør.
De amerikanske ris er specialbehandlede og sælges som
parboiled eller forkogte ris.
Basmati- og jasminris regnes blandt Asiens fineste
rissorter.
Det er langkornede sorter, som udvikler en aromatisk duft og
smag ved kogningen.
Basmatiris er klæbrige og er gode når man skal spise med
pinde.
De sorte vilde ris med den nøddeagtige smag er egentlig
ingen rissort, men frø af en vandplante, som vokser i Nordamerika og Canada.
De plukkes nænsomt i hånden, hvilket gør dem ekstra dyre.
De blandes ofte med almindelige langkornede ris, og det
sænker automatisk prisen.
Parboiled ris er ingen rissort, men en behandling af en
svagt gullangkornet rissort.
Det behandles med damp under tryk, som presser skallens
næringsstoffer ind i selve riskornet. Derfor er disse ris mere vitaminrige end
hvide ris.
Tips & råd
Kraftig kogning: hæld risene i rigeligt med kogende saltet
(1 tsk salt/liter) vand eller bouillon og lad det koge kraftigt 20-25 min for
hvide ris og ca. 40 min for råris.
Lad risene dryppe af i en si.
Under tætsluttende låg: svits evt. risene hastigt i lidt
fedtstof.
Hæld den dobbelte mængde koldt vand på (tilsæt 1 tsk
salt/liter vand) eller bouillon.
Bring det i kog, læg låg på og lad det simre ved svag varme
til al væske er kogt ind, ca. 20 min. Rør ikke rundt i risene under kogningen.