Det hedder spid og ikke spyd - se hvorfor i denne skønne opskrift,
som vi selv har prøvet. Afsæt ca. 1 time. Beregnet til 4 personer. Indsendt af
fru B. Rasmussen.
# Ingredienser:
Spid:
500 g skinkekød i tern (2x2x2cm)
1 pk cocktailpølser, 200 g.
10-12 små trægrillspid
Marinade:
3 spsk sojasauce
2 spsk ketchup
1 tsk citronsaft
Risblanding:
3 dl ris
4½ dl bouillon
1 rød og 1 gul peberfrugt
3 dl frosne ærter
* Sådan gør du:
Sæt ovnen på 250 °C.
Bland sojasauce, ketchup og citronsaft i en skål og rør det
sammen.
Beklæd en bradepande (ca.20x30cm) med bagepapir.
Sæt kød og pølser på spid.
Læg dem i bradepanden og pensl marinaden på kød og pølser.
Sættes ovnen i ca. 15 min. til kødet er gennemstegt.
Risblanding:
Kog risene i bouillon.
Skyl og rens peberfrugterne og skær dem i tern.
Vend ærterne og peberfrugterne i risen.
Info: Et spyd er et gammelt våben bestående af et langt skaft
(typisk træ), med en påmonteret klinge (ofte sten eller jern). Igennem tiden
ses det, at den ene ende af skaftet er blevet spidset, så det fremstår skarpt
nok til at blive brugt som våben.
Der er tale om en gammel opfindelse, da man har fundet
eksemplarer helt tilbage fra stenalderen. Dengang blev de brugt til jagt, mens
de senere i middelalderen blev brugt til krig. Buen overtog senere spyddets
plads som jagtvåben, mens spyddet bliver brugt til kast i sporten.
Et spid er tynd, spids pind eller stang af træ eller metal
til at sætte kød, grønsager m.m. fast på (det spiddes) inden det steges eller
grilles.