Det er hyggeligt med en god, gammeldags ret en gang imellem
og så smager den jo pragtfuldt!
5-6 personer. Arbejdstid: 40 min. Stege/kogetid: ca. 2 timer.
Fryseegnet
#
1 kg snøret oksetykkam (uden ben)
15 g smør
1 spsk olie
3 løg
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
1 øl (fx classic)
2 laurbærblade
3-4 kviste frisk timian
500 g gulerødder
100 g skalotteløg
Sauce:
25 g smør
3 spsk hvedemel
5 dl stegesky (og evt. vand)
Kartoffelmos:
1½ kg melede kartofler
½ liter mælk
25 g smør
Tilbehør:
250 g kogte grønne bønner og syltede asier
*
Brun kødet på alle sider i gyldent smør og olie i en
stegegryde.
Pil løgene, skær dem i både, og vend dem i gryden.
Krydr med salt og peber, og tilsæt øl, laurbærblade og
timian.
Steg kødet i ca. 1 time og 30 min. ved svag varme under låg.
Vend stegen et par gange undervejs.
Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver på skrå.
Pil skalotteløgene.
Læg grønsagerne i gryden, og steg videre i ca. 20 min., til
kød og grønsager er møre.
Stik i kødet med en kødnål, og tag det op, når det er mørt.
Si kogelagen fra, og gem urterne.
Smelt smørret i en gryde, rør melet i, og bag det igennem.
Tilsæt gradvist stegeskyen og evt. vand og pisk godt.
Kog saucen igennem i mindst 5 min.
Smag til med salt og peber.
Kog skrællede kartofler møre i vand uden salt.
Hæld vandet fra kartoflerne, men gem ¼ liter.
Pres kartoflerne gennem en purésigte, eller mos dem med en
kartoffelmoser.
Rør varm mælk og smør i, og spæd med lidt af kartoffelvandet
til passende konsistens.
Smag til med salt og peber.
Skær kødet i skiver, og server det med urter, kogte grønne
bønner, sauce, asier og kartoffelmos.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin