Stenbider, den dejlige forårsbebuder, kommer fra det dybe vand ind til vore kyster for at lege.
De seneste vintre har været så milde, at hunnen (kvabsoen) med den gode rogn har kunnet hales på land allerede i januar/februar.
Stenbiderensrogn er en glimrende erstatning for den dyrere og finere kaviar fra støren. Bedst smager rognen på blinis, der også kan smykkes med ferskrøget laks eller med laksekaviar.
Blinis
(12-14 stk, nok til 6-7 personer):
1 dl hvedemel
1 dl boghvedemel
2 dl mælk
10 gram gær
1 æggeblomme
1 æggehvide
2 spsk creme jrafche JIz tsk salt
smør til stegning
1. Først skal mælken varmes. Hæld lidt af den i en skål og rør gæren ud i heri.
Tilsæt de to slags hvedemel, æggeblommen og resten af mælken.
Pisk det til en glat, tyktflydende dej og smag til med salt og creme fraiche.
2. Lad så dejen hæve i et par timer.
Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i dejen lige før bagningen.
Bag de småpandekager i rigeligt smør og server dem så friske som muligt.
Vi bruger cremefraiche, russerne bruger smetáne, der er en tyk, sur, fløde.
Man kan hurtigt få fløden sur, hvis man hælder den op i en flad skål og kommer lidt eddike i - 1 spsk eddike til ½ liter tyk fløde - stiller skålen på et varmt sted og lægger et viskestykke over.
På billedet ser man det færdige resultat.
Bagest til venstre ses blinis med ferskrøget laks.
Til højre er der blinis med laksekaviar, og forrest ses blinis med stenbiderrogn, rødløg og smetáne.
Skal det være ægte russisk, skal der ukrainsk vodka i de små glas.
Og så gælder det om at finde en undskyldning for at skåle.