Madeleine-kagen er en klassisk fransk kage, som bages i en
speciel form til muslingeformede kager. Du kan også bruge små linseforme eller
muffinforme, men fyld i så fald kun formene halvt op.
Vi har bagt tre slags Madeleine-kager: Den klassiske med
citronskal og vanilje, en med ekstra citron og blå birkes og en med mørk
chokolade.
ca. 12 stk. Arbejdstid: 30 min. Hviletid: 1 time. Bagetid: 18
min.
#
90 g smør + lidt til formen
90 g hvedemel + lidt til formen
½ tsk bagepulver
2 æg
90 g sukker
1 citron [øko]
1 tsk vaniljesukker
Pynt: flormelis
*
Stil alle ingredienserne frem i god tid, så de får
stuetemperatur.
Smør formens huller med smør, drys med sigtet hvedemel, og
bank det overskydende mel af.
Smelt smørret, og lad det køle af.
Sigt mel og bagepulver sammen.
Pisk æg og sukker med en håndmikser i ca. 5 min. - det skal
være tykt, cremet og luftigt.
Pisk fintrevet citronskal og vaniljesukker i.
Vend forsigtigt melet i æggemassen lidt ad gangen, og vend
derefter det afkølede smør i.
Dæk skålen med film, og stil den i køleskab i mindst 1 time
(og op til 2 dage).
Tænd ovnen på 200 °C.
Fyld dejen i formens huller med en ske og glat IKKE
overfladen.
Bag kagerne midt i ovnen i 15-18 min - til kanterne er
gyldne, og dejen akkurat er gennembagt.
Løsn kanten omkring kagerne med en lille palet, vend dem ud
på en bagerist, og lad dem afkøle.
Pynt kagerne med sigtet florme- lis ved servering.
MED CITRON OG BIRKES:
Udelad vaniljesukkeret, og tilsæt i stedet 1 spsk blå birkes
og 1 spsk citronsaft efter smørret.
MED CHOKOLADE:
Smelt 100 g mørk chokolade sammen med smørret, og udelad
citronskal i dejen.
Der bliver 3-4 kager mere af opskriften i denne version.
TIPS: Bag et par prøve-kager, for at få en fornemmelse af,
hvor meget dej, der skal fyldes i hullerne. Under bagningen skal dejen fylde
hullerne ud, så kagerne bliver flot hvælvede, men dejen må ikke flyde ud over
kanten af hullerne i formen.
Kagerne er bedst friskbagte, men kan opbevares i en kagedåse
2-3 dage eller fryses.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin