Denne opskrift er en klassiker i det danske folkekøkken. Hér
på siden får du alle vores bedste opskrifter samlet ét sted. Af portionen
bliver 2 brød eller 4 flutes og 16 boller.
# Ingredienser
50 g smør
4 dl kærnemælk
50 g gær
4 dl tykmælk/A38
1 spsk groft salt
250 g fuldkornshvedemel
750 g hvedemel
Pensling: fløde eller sammenpisket æg
Pynt: mel.
*
Smelt smørret og kom det i en skål.
Tilsæt den kolde kærnemælk.
Rør gæren ud heri.
Tilsæt øvrige ingredienser (hold lidt af hvedemelet tilbage).
Slå dejen godt sammen.
Tag dejen ud på meldrysset bord og ælt den igennem med så
meget mel, at den stadig er blød og smidig.
Dæk dejen med et klæde, og lad den hæve et lunt sted, ca. 30
min.
Brød:
Ælt dejen igennem igen, og form den til 2 brød, der lægges
på bageplade.
Lad dem efterhæve ca. 20 min.
Pensl brødene med fløde.
Drys med fuldkornsmel eller almindeligt hvedemel og snit
dem.
Bag brødene på nederste ribbe i ovnen.
Bagetid for brød: 30-40 min. ved 200 °C.
Flutes og boller:
Når dejen er hævet og æltet godt, deles den i 2 dele.
Den ene del deles igen i 4 stykker, der trilles til 4
flutes.
Den anden del deles i 16 stykker, der trilles til boller.
De efterhæver 20 min.
Pensles og bages midt i ovnen.
Bagetid for flutes og boller: 15-20 min. ved 200 °C.