1 lille græskar (ca. 500 g)
8 grønne kardemommekapsler - frøene herfra
10 g smør
6 mellemstore kartofler i tern (ca. 250 g)
1 liter hønsebouillon
3 stykker appelsinskal (ca. 3 x 6 cm)
1 dl Cheasy fraiche 9%
2 spsk friskpresset appelsinsaft
1 ½ tsk groft salt
friskkværnet peber
2 dl iskold Cheasy fraiche 9%
1 dl klippet frisk purløg
Pynt: purløgsstrå
Tilbehør: 240 g groft brød
Server efter suppen:
100 g groft brød
300 g pære
100 g Riberhus ML 16% (30+) - så har I et helt aftensmåltid
Halver græskarret og fjern kernerne.
Skær græskarret i store både og skræl dem (skær ikke for tæt på skrællen - ca. 250 g græskarkød).
Skær græskarret i mindre stykker. Knus kardemommefrøene - evt. i en morter. Smelt smørret i en stor tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
Svits græskar og kartofler i ca. 1 min.
Tilsæt bouillon, appelsinskal og de knuste kardemommefrø.
Bring blandingen i kog og kog den ved svag varme og under låg ca. 15 min. eller til grønsagerne er møre. Fjern appelsinskallerne.
Blend suppen i mindre portioner (fyld kun blenderglasset ⅓ op).
Blend hver portion ved hurtigste hastighed i ca. 30 sek. eller til suppen er glat. Hæld den tilbage i gryden.
Bland fraiche med 1 dl af suppen og rør derefter blandingen i suppen sammen med appelsinsaft, salt og peber.
Bring atter suppen til kogepunktet under omrøring - suppen må ikke koge.
Smag suppen til.
Kom græskarsuppen i en varm skål og server den straks sammen med iskold fraiche og purløg.
Tips: I stedet for selv at knuse kardemommefrø kan man købe tørret, knust kardemomme. Man skal bruge ca. ¼ tsk knust kardemomme til græskarsuppen.Du kan også bruge de store græskar til suppen. Hvis du udhuler og laver græskarmand, så sørg for at det græskarkød du tager fra til suppen, er fast og kernefrit.