Denne yoghurtsalat spises, i lidt forskellige udgaver, overalt på Balkan helt til Indien. Den smager dejligt sammen med kofta, til koldt lammekød eller bare sammen med røde tomater i et pitabrød.
Det er helt afgørende for det færdige resultat, at yoghurten får lov at dryppe af, så den får en lækker, cremet konsistens. Ellers bliver det bare yoghurtsuppe med agurk.
Sydpå skræller de agurker. Det er ikke nødvendigt, og agurkeskiverne er også meget kønnere, når de får lov at beholde den tynde, mørkegrønne kant
# Ingredienser
1 lille agurk
3 dl græsk yoghurt
1 stort fed hvidløg,
knust
1 spsk frisk mynte
eller dild, fintsnittet
salt og peber
lune pitabrød, som
tilbehør
* Tilberedning
1 Skræl agurken og
riv den groft.
Kom den revne agurk
op i en sigte og pres så meget væde ud af den som muligt.
Kom agurken op i en
skål.
2 Tilsæt yoghurt,
hvidløg og mynte eller dild (tag evt. en smule fra til pynt) og
krydr med peber.
Rør det godt sammen,
dæk med film og stil tzatzikien på køl i ca 2 timer, så den kan trække.
3 Rør tzatzikien
godt sammen igen og kom den op i en serveringsskål.
Drys med lidt salt
og server den straks med lune pitabrød til.
Dette er den græske udgave. I Tyrkiet hvor den hedder cocik, bruger man dild i stedet for mynte.