Navn: Sild
Engelsk: Herring
Latin: Clupea Harengus
Sæson
Hele året
Højsæson: Vårsild (forår), fedsild (sommer), høstsild (efterår), storsild
(vinter)
Kendetegn:
Sild er en saltvandsfisk og lever i stimer med op til flere
tusinde individer. Bugen er lys og over ryggen er den blågrøn. Den har mange
skæl, som let falder af og bugfinnerne er fæstnet længere tilbage end
rygfinnens forreste kant. Kødet er lyst og fast.
Silden og brislingen kan forveksles med hinanden, men hos brislingen sidder
bugfinnen lige under rygfinnen. Strømning er en underart til silden og findes i
de indre dele af Østersøen.
Levested:
Silden er udbredt i den nordlige del af Atlanten, i Nordsøen
og østpå til den indre Østersø.
Føde:
Silden jager om dagen, da den skal bruge synet for at finde
føden. Den spiser plankton, små krebsdyr og snegle.
Størrelse:
Silden kan blive op til 40 cm lang og blive omkring 20-25 år
afhængigt af levested. Den normale længde er 20-35 cm. Mindstemål for fangst af
sild er: 18 cm ved Skagerrak og Kattegat og 20 cm for Østersøen.
Kønsmodning:
Silden bliver kønsmoden ved 3-7 års alderen og kan gyde
mellem 25.000-50.000 æg. De forskellige stammer af sild har forskellige gydeperioder.
De sild, der gyder om foråret kaldes vårsild og sild, der gyder om efteråret
kaldes høstsild.
Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og
ikke på bunden eller ved kysterne.)
Ernæring: Fed fisk (8-35 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
En populær spisefisk med lyst og fast kød. Spis gerne flere sild, da
bestanden i farvandene generelt har det godt og ikke er en truet fisk.
Størstedelen af sildefangsten anvendes til konsum. Brug den stegt, grillet
eller dampet.
Lav dine egne stegte sild:
Tilbered en lage af ½ l lagereddike, ½ l sukker, et par løg i skiver, lidt
laurbærblade, hvide peberkorn, korianderfrø, salt og peber.
Kog alle ingredienserne sammen og køl af.
Rids sildefileterne (dobbelte - begge sider sidder sammen i ryggen) på skrå på
begge skindsider 3-4 gange.
Vend dem i rugmel, salt og peber og steg dem gyldne i
rigeligt smør.
Læg dem i et fad/beholder, hæld den afkølede lage over og lad dem trække i min
3 timer.
Andre produkter af sild: Diverse marinerede sild, røget sild
fra Bornholm, stegte sild
Frysning
2-3 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 859 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 18,1 g | 36 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 14,5 g | 64 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 67,3 g | | |