5-6 kg gås
Saltblanding:
100 g groft salt
Saltlage, pr. 1 liter vand:
50 g salt
25 g sukker
Til kogning, pr. 1 liter vand:
1 gulerod
1 løg eller porre
hvide peberkorn
1 laurbærblad
persillestilke
Gnid gåsen ind- og udvendig med groft salt.
Lad gåsen ligge koldt ca. 1 døgn. Vend den et par gange undervejs.
Kog saltlagen op og lad den blive kold. Kom gåsen i lagen.
Læg en stor tallerken over og sørg for, at lagen dækker gåsen helt.
Lad den stå koldt 1-2 døgn, (helst 2). Tag gåsen op og skyl den godt,
Lad den dryppe af.
Kom den i en gryde, og hæld så meget kold vand ved, at det knapt dækker.
Bring vandet i kog. Skum.
Tilsæt gulerod, løg / porre og krydderier, lad den småkoge under låg til den er mør.
Kogetid ca. 2 timer Server gåsen varm eller kold.
Hvis den skal serveres kold, skal den køle af i suppen.
Skær gåsen for.
Serveringsforslag:
Varm gås, serveres med kartofler og kogte eller smørdampede grønsager, samt en sauce, fx madeira-, tomat - eller champignonsauce.
Kold gås, serveres med kartoffelsalat eller grøn salat eller råkostsalat, cumberlandsauce eller flødepeberrod.