Simremad er god vintermad og har sine fordele. Når
forarbejdet er gjort, kan du nyde, at maden bobler i ovnen eller på komfuret,
mens en skøn duft breder sig i køkkenet.
Alle opskrifter er til 4 personer, hvor andet ikke er nævnt.
Gammeldags oksesteg
med rodfrugter
Arbejdstid: 1 time. Koge/stegetid: 3 timer
#
1 kg oksetykkam eller oksebov
25 g smør eller 2 spsk olie
4-6 løg
¾-1 kg rodfrugter
2-3 fed hvidløg
2-3 kviste frisk timian
¼ liter rød- eller hvidvin
¼ liter vand
2-3 tsk majsstivelse
1-2 spsk balsamico
1-2 tsk farin og peber
Tilbehør:
kogte kartofler eller kartoffelmos
*
Krydr kødet med og peber og brun det på en pande med smør
eller olie.
Læg kødet i en stegegryde eller i et dybt fad.
Pil løgene og skær dem i halve.
Rens rodfrugterne og skær dem i grove stykker.
Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint.
Brun løgene på panden og læg dem ved kødet.
Brun rodfrugterne på panden, tilsæt hvidløg og timian og læg
dem ved kødet.
Kog panden af med vin og vand og hæld det ved kødet.
Læg låg på (eller dæk med stanniol) og sæt retten i ovnen.
Tænd på 150 °C og lad retten stege 2-2½ time.
Tjek mængden af væde undervejs og tilsæt evt. vand.
Tag kød, løg og rodfrugter op og hold det varmt i ovnen.
Si fonden over i en gryde og tilsæt evt. vand, så der er ca.
½ liter væske.
Skum fedet af og kog det igennem.
Jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand.
Smag til med balsamico, farin, salt og peber.
Skær kødet i skiver på tværs af kødtrådene og anret kødet
med løg og rodfrugter.
Server med sauce og kogte kartofler eller kartoffelmos.
Svinekæber i øl med
salvie og citron
Arbejdstid: 1 time Koge/stegetid: 2 timer. Fryseegnet.
#
1 kg svinekæber
salt og peber
50 g smør eller 2-3 spsk olie
500 g gulerødder
500 g knoldselleri eller persillerod
1 løg
1-2 fed hvidløg
en håndfuld persille
2-3 stilke frisk salvie
1 økologisk citron
½ liter øl (gerne stærk)
1-2 tsk farin
evt. majsstivelse eller saucejævner
Tilbehør: kartoffelmos
*
Befri kæberne for sener og drys dem med salt og peber.
Brun kødet i en stegegryde med lidt smør og/eller olie i 3-5
min. og tag kødet op.
Rens rodfrugterne og skær dem i grove stykker.
Pil løg og hvidløg og hak dem fint.
Skyl persille og salvie og hak dem fint.
Riv skallen af citronen og bland den med persille, salvie og
hvidløg.
Brun rodfrugterne i gryden (tilsæt evt. lidt mere fedtstof)
og tag dem op.
Steg løgene blanke i gryden og tilsæt kød og øl.
Giv retten et opkog, fjern skum og lad den simre under låg i
1 time og 15 min. ved svag varme (eller i ovnen ved 150 °C).
Læg rodfrugterne i gryden og lad retten simre yderligere i
15-20 min., til både kødet og urterne er møre.
Smag retten til med lidt af salvieblandingen, farin,
citronsaft, salt og peber.
Jævn evt. saucen og server den med mos og resten af salvieblandingen
som drys.
Kyllingegryde med
abrikoser og mandler
Arbejdstid: 1 time Koge/stegetid: 1 time. Fryseegnet.
#
1 kylling eller hane
1 spsk olie
1 spsk garam masala (eller karry)
1 tsk groft salt
2 løg eller rødløg
4 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
100 g tørrede abrikoser
1 spsk konc. tomatpuré
½ liter hønsebouillon
50 g smuttede mandler
frisk koriander
1 økologisk citron
Tilbehør: couscous, bulgur, ris eller kartofler
*
Skær kyllingen i 8 stykker (halve lår og halve
bryststykker).
Rør olie og krydderier sammen i en skål, vend
kyllingestykkerne i, og lad dem marinere i 15-20 min.
Pil løgene og skær dem i både.
Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint.
Skær skrællen af ingefæren og hak den fint.
Skær abrikoserne i halve.
Brun kyllingestykkerne i en varm stegegryde og tag dem op.
Steg løgene bløde 5-8 min. og tilsæt hvidløg, ingefær og
abrikoserne.
Rør tomatpuré i og tilsæt bouillon og kyllingestykker.
Lad retten simre under låg i ca. 30 min.
Rist mandlerne gyldne på en tør pande.
Skyl og tør korianderbladene.
Vask citronen og riv skallen fint.
Smag saucen til med citronsaft, salt og peber og drys med
mandler, koriander og citronskal.
Server med det valgte tilbehør.
Lammeskank med
soltørrede tomater og bønner
Arbejdstid: 45 min. Udblødning: 8-12 timer. Koge/stegetid: 2½
time. Fryseegnet.
#
250 g tørrede bønner (fx pintobønner)
125 g soltørrede tomater
½ liter vand
4 lammeskanke
1 spsk olie
2 løg
2-3 fed hvidløg
250 g frisk grønkål
¼ liter hvidvin
frisk rosmarin og timian
1-2 spsk balsamico
salt og peber
Tilbehør: brød eller kartoffelmos
*
Udblød bønnerne i koldt vand i 8-12 timer.
Overhæld de soltørrede tomater med kogende vand og lad dem
trække i min. 20 min.
Fjern synligt fedt (eller en del af det) og sener på
skankene.
Krydr kødet med salt og peber og brun det i en varm stegegryde
med olie.
Tag kødet op.
Pil løg og hvidløg og hak dem fint.
Skyl og rib grønkålen og hak den groft.
Steg løgene bløde i gryden 5-8 min.
Tilsæt hvidløg og de afdryppede soltørrede tomater (gem
væden) og steg i 1 min.
Tilsæt vin og giv retten et opkog.
Læg skankene-i gryden og tilsæt de afdryppede bønner, tomatvæde,
rosmarin og timian.
Lad retten simre under låg i 1½-2 timer, til kødet er mørt.
Tjek, om der er nok væde et par gange undervejs og tilsæt
evt vand.
Vend grønkålsbladene i gryden og lad det simre, til kålen er
mør (ca. 20 min.)
Smag retten til med balsamico, salt og peber og server med
brød eller mos.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin